Nu är det dags att bli lite kreativa även inom hemkunskapen. Ni har under biologilektionen tidigare i veckan fått en introduktion till människans olika sinnen och dess funktioner. Jag hoppas att ni såg det som intressant och nu kan flippa över dessa kunskaper in i hemkunskapsämnet. Detta moment i hkk kalas för Sapere-metoden. Denna metod utgår ifrån att lära sig känna skillnad på olika smaker, dofter och hur maten känns i munnen. Genom detta utvecklas dina smak- och doftsinnen.
Tänk på att det under hela momentets gång är viktigt att ni antecknar vad ni upplever.
Uppgift 1
Er första uppgift blir att ni till lektionen nästa vecka ska ha tagit fram tre olika recept. Du får välja vilka du vill. Under lektionen ska du sedan skriva ner dina tankar och åsikter om mat och smaker. Följande rubriker ska finnas med i den text du skriver under lektionen: 1. Kortfattad beskrivning av recepten. 2. Motivering till valet av recept. 3. Hur en typisk måltid ser ut enligt dig. 4. Försök att beskriva din bästa smakupplevelse.
Uppgift 2
Vi bakar bröd. Ni ska under lektionen baka två olika bröd. Halva gruppen bakar ett osaltat bröd, och halva gör ett saltat. Recept och gruppindelning får ni tillgång till när ni kommer till hkk-köket.
Uppgift 3
Smakprovslektion!
Vi börjar med grundsmakerna. Nu är det dags att provsmaka bröden ni bakade, mums.
Under denna övning kommer ni att få testa på några utav grundsmakerna och testa hur de upplevs. Syftet är att nu ska lära er vilka grundsmaker några olika produkter innehåller och att olika människor upplever och föredrar en del grundsmaker framför andra. Några tycker mer om sött, och några mer surt och vice versa (Livsmedelsverket - Mat för alla sinnen).
För varje smak som du testar ska du också fylla i en blankett där du markerar vilken smak du känner när du genomför smaktestet.
När du kommer till hemkunskapssalen kommer ni att få smaka på en rad olika smakprover:
- Salt
- Sött
- Syrligt
- Neutralt
Uppgift 4
Balansera måltider.
Under denna lektion ska ni tillreda tre äggröror med olika smak. Ni delas in i tre grupper.
Den första gruppen gör en helt naturell äggröra bestående av ägg mjölk
och osaltat smör.
Den andra gruppen gör en äggröra bestående av samma
ingredienser som den första gruppen men lägger till rökt lax som skärs i små
bitar och läggs i äggröran.
En tredje grupp gör en äggröra med samma
ingredienser som första gruppen men lägger till soltorkad tomat som skärs i små
bitar och läggs i äggröran.
Information och recept och grupper får ni när ni kommer till hkk-köket.
Uppgift 5
Reflektion och diskussion med varandra.
Skriv minst en kommentar om dina erfarenheter av detta smakprovs-moment. Vilka var dina förväntningar, upplevelser, och vad lärde du dig. Du ska även kommentera minst en annan kompis inlägg.
Använd kommentarsfältet här nedan.
Centralt innehåll:
Mat, måltider och hälsa
Vi ses!
Mat, måltider och hälsa
- Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet.
- Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
- Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.
//Madelene
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar